Kies voor een blanke lak voor een houten schip

Reacties uitgeschakeld voor Kies voor een blanke lak voor een houten schip blog, doe-het-zelven, schilder- en spuitwerk

Je hebt een houten schip of een schip met houtelementen. Prachtig. Houtelementen geven een warme uitstraling, maar je moet er ook goed voor zorgen. Wil je de houtlook van je schip zo goed mogelijk behouden, kies dan voor een blanke lak. Blanke lakken brengen de houtstructuur goed naar voren en geven het hout een mooie glans.

1-componenten- of 2-componentenlak?
Er zijn twee soorten blanke laksystemen: 1-componentenlank en 2-componentenlak. 1-componenten blanke lak en beits zijn verfsoorten op basis van bindmiddelen zoals bitumen, alkyd en oliën. Deze bootlakken reageren op zuurstof om te drogen en uit te harden of door uitdampen van verdunning.
2-componentenlakken bieden over het algemeen een betere bescherming voor het hout dan 1-componentenlakken. Deze blanke lakken bestaan uit verf met een bindmiddel van een speciale chemische compositie, meestal epoxy maar soms ook polyurethaan. Door het toevoegen van verharder start een chemische reactie die ervoor zorgt dat er een harde, duurzame filmlaag ontstaat.
Voordeel van 2-componentenlakken is dat je met één keer lakken een dikkere laagdikte bereikt. Ze zijn zeer goed bestand tegen chemicaliën, zout en agressieve schoonmaakmiddelen en uitstekend te gebruiken voor tanks en het onderwaterschip. Ook zijn de lakken verspuitbaar en overschilderbaar met 1-componentenlak. Andersom, met 2-componentenlak over 1-componentenlak schilderen, is niet mogelijk.
2-componentenlak dient aangebracht te worden op kaal hout of een eerdere 2-componentenlaag. Het grootste nadeel van 2-componenten blanke lakken is dat ze vaak onvoldoende meegeven om beweging van flexibele delen in het hout op te vangen. De kans is groot dat de lak op bewegende of werkende delen van het schip op den duur gaat barsten.

Lakken of oliën?
In principe kun je alle houtsoorten blank lakken of oliën. Zachtere houtsoorten als grenen en mahonie zijn wat gemakkelijker te oliën dan hardere houtsoorten zoals eiken. Hier zal je meerdere lagen nodig hebben omdat hardere houtsoorten meer tijd nodig hebben om te doordrenken. Teak wordt meestal niet behandeld, maar kun je ook goed oliën om vergrijzing tegen te gaan.
In de regel geldt dat wanneer een boot eerder gelakt is met een blanke lak dat je dat het beste bij de volgende onderhoudsbeurt weer kunt doen. Hetzelfde geldt voor oliën. Is het schip eerder geolied, kies dan de volgende keer weer voor olie. De kans bestaat dat de lak op een geolied schip loslaat. Andersom kan olie niet altijd goed doordringen op een schip dat eerder gelakt is.

Epoxy of Polyurethaan?
Mastiekverven zijn meestal op basis van epoxy. Polyurethaan komt ook voor als bindmiddel. Deze verven hebben een hogere glansgraad, zijn zeer kleurvast en zijn goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Epoxy heeft de eigenschap om na enige tijd te verkrijten. Er komt dan een witte waas over de verf en de lak wordt dan dof. Gebruik in dat geval een 2-componentenaflak op basis van polyurethaan in plaats van epoxy. Ook is epoxy wat lastiger aan te brengen dan polyurethaan. Een juiste mengverhouding is belangrijk.

Comments are closed.