Een kijkje aan boord van de Enkeling

Reacties uitgeschakeld voor Een kijkje aan boord van de Enkeling jachtinterieurbouw, refit, stoffering

‘Wij wilden graag op een schip wonen, maar niet kamperen’

Ze ligt natuurlijk al op een prachtige locatie in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch, maar wie aan boord gaat van De Enkeling zal ongetwijfeld verrast zijn. Marco Mensink en Ljalja van Halderen maakten van hun schip een buitengewone plek om te wonen. Met behoud van de karakteristieken van het schip maar met de luxe en het comfort van een appartement. The Coon is er trots op al jarenlang bij dit project betrokken te zijn. 

De charme van wonen op een schip
Het woonschip uit 1886 werd oorspronkelijk gebouwd als zeilklipper maar is met haar steilstevenkop als zodanig nauwelijks nog herkenbaar. “We kochten het schip in 1997 van zeer goede vrienden”, vertellen Marco en Ljalja. “Zij wilden aan de wal gaan wonen maar vonden het belangrijk dat hun schip een echt schip bleef waar ook mee gevaren zou worden.” Iets wat Marco en Ljalja vanzelfsprekend vinden. “Het gebeurt niet vaak, maar het is juist de charme van leven aan boord dat je zo weg kan varen. In een kwartier tijd kunnen we vertrekken en ’s avonds slapen we in een compleet andere omgeving, in een andere stad of midden in de Biesbosch. Zonder ook maar iets te hoeven inpakken.”

Al 20 jaar in verbouwing
“Bij aankoop was De Enkeling zeker bewoonbaar maar het was gebouwd volgens de eisen van 22 jaar daarvoor en er was weinig oog voor luxe. Wij wilden graag op een schip wonen, maar niet kamperen. Dat betekende dus dat we flink aan de bak moesten. In eerste instantie werden de betimmering, het dak, de stuurhut en de keuken verbouwd. In de loop der jaren hebben we steeds een stuk van het schip aangepakt.”
“Het wordt steeds meer ons droompaleis maar we zitten dus al wel 20 jaar in verbouwing”, voegt Ljalja lachend toe. “De echte chaos hebben we wel gehad. Toen we het schip aankochten hebben we het hele schip gestript. Inmiddels zijn we bezig met de finishing touches.”

Tijd voor een professionele blik
“De start van de samenwerking met The Coon was ongeveer 10 jaar geleden toen we de roef wilden aanpakken. We waren toen al zo lang bezig met bouwen en verbouwen dat we het even niet meer zagen zitten en op zoek gingen naar een professional. De roef is inmiddels een royale slaapkamer met een bed van 1.80 bij 2.10 meter, met aan elke kant van het bed een eigen ingang en een fijne kijk naar buiten. Later pakte Vincent van Uden van The Coon ook de betimmering en de keuken aan. Alles werd op maat gemaakt.” Marco: “Gaaf om te zien dat hij van letterlijk boomstammen een compleet interieur en luxe keuken volledig op maat maakt. Met oog voor de mogelijkheden en beperkingen van de ruimte.”

Samenwerking zorgt voor karakteristiek geheel
“Vincent helpt ons daarnaast om het grotere plaatje te zien”, gaan ze verder. “Hij heeft een schat aan kennis over wat mogelijk en wenselijk is en heeft een geweldige verbeeldingskracht. Hij heeft ideeën waar we zelf echt niet op gekomen zouden zijn, denkt na over de toekomst en zorgt voor een duidelijke lijn. We werken dus nu meer toe naar een consistent geheel. Tegelijkertijd geeft hij ons de ruimte om onze eigen wensen en ideeën in te brengen. Wij houden van karakteristieke details en materialen die we overal subtiel laten terugkomen. Soms kost het even om die te vinden en in het ontwerp te verwerken. Dat alleen al maakt het een langlopend project, maar wel echt van ons.”

De Enkeling tijdens de eerste verbouwing en nu. Dat zit toch heel anders!

 

Comments are closed.